Gdje smo   |   NARUČITE SE T: +385 1 7771 705 M: +385 95 3727 731
Facebook iconTwitter icon

Nakon ugradnje implantata06.03.2018.

Prije operacijskog zahvata kirurg će vas upoznati sa cijelom procedurom operacije te postoperativnim procedurama.  Na vama je da ih se pridržavate kako bi komplikacije sveli na minimum.

 Evo najvažnijih uputa koje vam savjetujemo:

 1. Lijek protiv bolova uzeti odmah nakon operacije kako bi počeo djelovati još dok ste pod anastezijom. Možete uzeti  Neofen forte, Ketonal ili Voltaren, samo ne Aspirin ili Andol jer pojačavaju krvarenje. Prva 24 sata možete piti svakih 6 sati ili prema uputi liječika ili ljekarnika, kasnije prema potrebi.
 2. Doktor će vam dati upute o antibiotiku.
 3. Obloge počnite stavljati čim dođete kući jer na taj način smanjujete mogućnost pojave otekline. Oteklina je moguća i normalna pojava zbog toga je važno što češće hladiti. Svakih pola sata po 15-tak minuta sve dok ne odete spavati. Drugi dan nastaviti hladiti po potrebi.
 4. Radi pojave otekline potrebno je izbjegavati i pretoplu  hranu i tekućinu.
 5. Idućih nekoliko dana  jesti mekšu hranu i izbjegavati žvakanje na strani gdje je ugrađen implantat.
 6. Prvi dan do dva potrebno je prilagoditi dnevne obveze. Nije potrebno strogo mirovanje ali se također moraju izbjegavati sportske aktivnosti i veći napori.
 7. Higijena je izrazito važna već od prvog dana. Zubi se mogu prati već prvi dan ali sa mekom četkicom te prilikom pranja paziti na šavove.
 8. Oko šavova lagano očistiti vaticom odmah nakon jela kako se rana ne bi inficirala uslijed nakupljanja ostataka hrane.
 9. Prvi dan izbjegavajte ispiranje usne šupljine tekućinom. Također se ne preporuča korištenje električne četkice i tuša jer su pregrubi.
 10. Prvu noć spavati na blago povišenom.
 11. Implantati mogu izdržati jako dugo uz pravilnu higijenu. Zbog toga je važna pojačana higijena, redovite kontrole kod stomatologa te profesionalno čišćenje 2 puta godišnje. Loša higijena može dovesti do upalnog procesa, a to može dovesti do situacije da se implantat mora vaditi kako bi se sanirala upala.

Kako izabrati implantat?08.12.2015.

Nedostaje vam zub, a ne znate od kuda da krenete? U ovom blogu ćemo vam pomoći da se snađete u moru informacija koje se nalaze na internetu.

Moderna stomatologija nam je omogućila da nadoknadimo zub koji nam nedostaje uz pomoć implantata. Implantat je titanski vijak koji se ugrađuje u kost  i na taj način imitira korijen zuba koji nam nedostaje. Na ugrađeni implantat se mora staviti abatment odnosno nadogradnja koja povezuje implantat sa krunicom zuba, koja se izrađuje u laboratoriju.

Implantati su, trenutno, vrhunac moderne stomatologije i zbog toga su nezaobilazan prijedlog rješenja nedostatka zuba od strane stomatologa. Glavna prednost implantata je njegova doživotna trajnost te činjenica da se izbjegava brušenje dodatnih zuba (što je potrebno u ugradnji klasičnih mostova i krunica). A kao nedostatak bi naveli dužinu trajanja postupka ugradnje implantata (cca 6 mjeseci od početka do gotovog rada), cijena i činjenica da nije svaki pacijent kandidat za implantat. Vrlo veliku ulogu u pojavi komplikacija nakon ugradnje implantata igra loša higijena. Stoga će stomatolog pri prvim pregledima i konzultacijama odrediti da li je pacijent kandidat za implantat ili nije.

Idući problem koji muči pacijente je kako izabrati „marku“ implantata. Tržište implantata je zaista veliko i teško se snaći. Važno je da pacijent zna da svi današnji implantati prate trendove i sigurni su za pacijenta. Ono što pacijent može uzeti kao uvjet odabira bila bi tradicija tog implantološkog sustava. To znači da implantološki sustav iza sebe ima barem 10-tak godina uspješnih ugradnji. Toliko je minimalno potrebno vremena za provedbu evaulacije nakon koje možemo zaključiti da li je neki implantat „dobar“ ili „odličan“.

Garancija na implantat kao i garancija na gotov rad od strane stomatologa također mogu pacijentu dati određenu sigurnost te pomoći u odabiru koji će implantat ugrađivati i kod koga. Također je važno napomenuti da pacijent uz ugrađeni implantat dobiva njegovu putovnicu u kojoj piše koji implantat mu je ugrađen, koje veličine, kada i kod koga.

Kao zaključak ovog djela možemo napisati da nije toliko važan koji implantat se ugrađuje već kako se ugrađuje i kako ga se čuva.

Kao važan dio pripreme ugradnje implantata odnosno preduvjet za razgovor o eventualnoj ugradnji zahtjeva pregled kod odabranog stomatologa, razgovor o vašim željama i mogućnostima te uvid u CBCT snimak vaše čeljusti. Upravo CBCT snimak, ne vezano uz RTG snimak, igra veliku ulogu u planu terapije. Ponudu i plan je moguće napraviti tek nakon spomenutih stavki.

Zar mi treba krunica?12.05.2015.

Ponekad pacijentovo stanje zuba zahtjeva i neki protetski zahvat, odnosno dođe do potrebe za zubom napravljenim u zubotehničkom laboratoriju. Postoji više mogućih rješenja za nadomještanje zuba ovisno o indikaciji, broju zuba koji fale, dobi pacijenta, stanju zubnih i parodontnih tkiva, financijskoj mogućnosti pacijenta itd.

Najčešće se spominje krunica. Ali što je to uopće krunica? Ona ima funkciju imitirati prirodni zub. Izrađena je od umjetnih materijala koji su modernizacijom došli do savršenosti pa tako estetski zadovoljavaju i najzahtjevnije jer zaista izgledaju kao prirodan zub. Postoje razni materijali od kojih se krunica može napraviti, najčešće se spominje keramika za koju često čujemo i pogrešan naziv porculan. Konačan izbor materijala ovisi o pacijentu.

Procedura izrade krunice je vrlo zanimljiva. Nakon što doktor obrusi zub, kako bi napravio mjesto za novu krunicu, uzima otisak zuba koji odlazi u zubotehnički laboratorij. Tada tehničar nastavlja svoj dio posla koji zahtjeva više faza prije nanošenja konačnog sloja keramike koju pacijent primjećuje. Konačan zub mora izgledati prirodno bez da „bode u oči“.  

Zašto je ponekad potrebna krunica? Kao što smo već rekli, krunica imitira prirodan zub što znači da postoje situacije kada je prirodan zub previše oštećen ili potpuno nedostaje te ga je potrebno nadoknaditi. Na primjer, karijes zahvati veći dio ili cijelu krunu zuba (gornji dio prirodnog zuba koji vidimo u ustima), tada taj dio moramo nadomjestiti kako bi se zaštitio korjen i kako bi spasili zub. Isto tako postoje situacije kada je zub liječen, odnosno kada je uklonjen živac,  opet nam je potrebna krunica kako bi zaštitili ionako već osjetljiv zub.

Ako pacijentu nedostaje više zuba ili nije zadovoljan izgledom, položajem ili oblikom svojih zuba tada je potrebno napraviti više krunica koje su međusobno povezane, tada to nazivamo mostom. Mostovi gotovo savršeno imitiraju prirodne zube te rješavaju pacijentov problem nedostatka zuba i estetike. To su dugotrajna rješenja koja mogu donijeti mnogo koristi za kompletnu usnu šupljinu.

Koliko dugo to traje? Za izradu protetskog rada dovoljno je otprilike 7 dana i dva dolaska u ordinaciju. Ovaj period se produžuje ukoliko pacijentovo stanje zahtjeva liječenje zuba te saniranje kompletne situacije prije nego se krene u izradu protetskog rada. Niti u jednom trenu pacijent nije bez zuba već dobiva privremene zube koji imaju funkciju poslužiti da normalno funkcionirate dok se trajni rad ne završi.

 Pacijentima se teško odlučiti na ovaj korak jer su nesigurni i ne znaju kako će sve na kraju izgledati, da li će ih boljeti, hoće li dugo morati čekati, hoće li biti bezubi. Za sve vaše nedoumice nudimo konkretne odgovore, rješenja i garanciju. Stojimo iza svojih radova i spremni smo vam pomoći. Obratite nam se s povjerenjem na besplatnim konzulatacijama.

 

                                    ŽELIM BESPLATNE KONZULTACIJE